مزایا و کاستیهای تحلیل فاندامنتال
آیا قصد سرمایهگذاری به صورت بلندمدت را دارید؟ در این صورت باید بگوییم که آشنایی با مزایا و کاستیهای تحلیل فاندامنتال، یکی از بهترین راهکارها برای این منظور است. در حقیقت سرمایه گذاران با استفاده از ابزارهای مالی موجود در ساختار تحلیل بنیادی، ارزش ذاتی و امنیت سرمایهگذاری را با بررسی عوامل اقتصادی تعیین میکنند. اما تحلیل بنیادی مانند هر ابزار مالی دیگری، مزیتها و محدودیتهای مخصوص به خود را دارد. به عنوان یک سرمایهگذار لازم است که با مزایا و کاستیهای تحلیل فاندامنتال آشنا باشید تا در نهایت عملکرد بهتری در تصمیم گیری مالی اتخاذ کنید.
مزایای تحلیل فاندامنتال
امکان برنامهریزی دقیق
تحلیل بنیادی، این قابلیت را دارد که به ذهن انسان در برنامهریزی برای سرمایهگذاریهای سودمند کمک کند. در واقع دادهها و اطلاعاتی که از طریق این نوع تحلیل در اختیار انسان قرار میگیرد، امکان برنامهریزی دقیق برای پیشبرد اهداف مالی را در اختیار قرار خواهد داد.
درک چرایی افت یا افزایش قیمت سهام
تحلیلگران تکنیکال هرگز درک نخواهند کرد که چرا ارزش یک سهام روند صعودی یا نزولی پیداکرده است. علاوه بر این، تحلیل تکنیکال قابلیت لازم در نشان دادن حد روند صعودی و نزولی را نخواهد داشت. با استفاده از تحلیل بنیادی اطلاعاتی همچون موارد زیر حاصل خواهد شد:
- کیفیت مدیریت شرکت
- شناسایی محصولاتی که در توسعه شرکت تاثیر دارند.
- اطلاع از سلامت مالی شرکت
عدم تأثیرپذیری از اخبار و رویدادها
تحلیل فاندامنتال، روند رشد سهام را پیش بینی میکند. در واقع این نوع تحلیل تحت تاثیر تبلیغات رسانهای یا رویدادهای خبری قرار نخواهد گرفت و این نکته را میتوان از دیگر مزایای تحلیل فاندامنتال دانست.
دسترسی به دادههای موثر در قیمت سهام
تحلیل بنیادی امکان پیش بینی روند و نوسانات سهام در آینده بلندمدت را امکان پذیر خواهد کرد. در حقیقت این تحلیل به سرمایه گذاران نشان خواهد داد که سهام کدام شرکت، پتانسیل بالایی برای افزایش قیمت خواهد داشت. در ضمن تحلیل بنیادی هشدارهای لازم در مورد روند نزولی قیمت سهام را از مدتها قبل در سرمایهگذار قرار میدهد. با استفاده از چنین اطلاعاتی، ضررهای مالی به حداقل میرسند که این امر از دیگر مزایای تحلیل فاندامنتال به حساب می آید.
محافظت از سرمایه گذاران در برابر کلاهبرداری
شکی نیست که تحلیل بنیادی بهترین سپر دفاعی در برابر دزدیها و کلاهبرداری مالی است. در واقع ترفندها و تکنیکهایی که در تحلیل بنیادی مورداستفاده قرار میگیرد، هرگونه فعالیت مشکوک در شرکتها را نمایان خواهد ساخت. اگرچه این امکان وجود ندارد که با استفاده از صورتحسابهای مالی، کلاهبرداری شرکتها را تعیین کرد اما اگر باهوش باشید، علائم و نشانهها را درک خواهید کرد و به نحوه عملکرد تجارت موردنظر مشکوک میشوید.
کاستیهای تحلیل فاندامنتال
عدم تعیین زمان مناسب برای خرید سهام
بزرگترین ضربهای که تحلیل بنیادی به سرمایه گذاران وارد میکند، عدم تعیین زمان مناسب به منظور اخذ تصمیمات مهم مالی است. یک سرمایهگذار برای کسب اطلاعات بیشتر اقدامات زیر را به انجام خواهد رساند:
- تجزیه و تحلیل صورتحسابهای شرکت
- تحلیل مالیات
- شناسایی سهام ارزانقیمت با آیندهای روشن
اگرچه استفاده از چنین اطلاعاتی مفید و سودمند است اما این دادهها هرگز زمان دقیق خرید سهام را تعیین نخواهد کرد. ممکن است سرمایهگذار زمانی به خود بیاید که دیر شده است و خرید سهام دیگر مانند گذشته سودآور نخواهد بود.
عدم تضمین کسب سود
این احتمال وجود دارد که حتی ماهرترین تحلیلگران فاندامنتال نیز متحمل ضرر شوند، دست کم روی کاغذ. هنگامی که بورس معاملات دچار تنشهای شدید میشود، بسیاری از سرمایه گذاران از بهکارگیری تحلیل بنیادی پشیمان میشوند. همانطور که مطرح شد، تحلیل بنیادی نگاه دقیقی به جنبههای مختلف یک شرکت دارد اما حتی با در نظر گرفتن کوچکترین جزئیات در مورد شرکتها باز هم این امکان وجود دارد که تحلیلگران بنیادی دچار خطا شوند. پس از دیگر کاستیهای تحلیل فاندامنتال این است که هیچ تضمینی در رابطه با بازده بالا وجود ندارد.
نیاز به زمان طولانی برای تحلیل
حتی با وجود ساعتها مطالعه در مورد اطلاعات یک شرکت، این امکان وجود دارد که باز هم دادههای به دست آمده کافی نباشند. همواره اطلاعات جدید وجود خواهد داشت که نقش مهمی در تحلیل بنیادی دارند. تحلیل فاندامنتال به سه فاکتور اساسی نیاز دارد:
- اراده
- زمان
- صبر
بنابراین یک سرمایهگذار باید زمان کافی به جمعآوری و تجزیه و تحلیل اطلاعات مالی جدید را اختصاص دهد. تحلیل بنیادی وقتگیر است چرا که در آن جنبههای مختلف یک شرکت موردبررسی قرار خواهد گرفت.
نیاز به سرمایه هنگفت
تحلیل بنیادی به طور چشمگیری خرید و فروش سهام را کاهش میدهد و در نهایت سرمایهگذاری بر اساس این نوع استراتژی، نیاز به سرمایه یا بودجه بیشتری دارد. علاوه بر بالا بودن نرخ سرمایهگذاری، این نوع تحلیل هزینههای اضافی دیگر را در بر میگیرد. این هزینهها عبارتند از:
- کمیسیون تجارت
- صرف وقت
- پژوهش
- امکان خطا در تجزیه و تحلیل
- هزینههای مالیاتی
کاهش تنوع سرمایهگذاری
هنگامی که سرمایه گذاران با استفاده از تحلیل فاندامنتال، قصد سرمایهگذاری در یک تجارت را دارند، ریسک را با کاهش تنوع سبد سرمایهگذاری، افزایش میدهند. اگرچه سرمایهگذاری روی یک تجارت احتمال کسب بازده بیشتر را افزایش میدهد اما ریسک از دست دادن سرمایه بیشتر خواهد بود. بنابراین افزایش ریسک و به خطر انداختن سرمایه تجار، از دیگر کاستیهای تحلیل فاندامنتال خواهد بود. در نهایت بر اساس آنچه بیان شد، مزایا و کاستیهای تحلیل فاندامنتال به ما نشان میدهد که هیچ استراتژی سرمایهگذاری کامل و بدون نقص نیست. اگرچه این نوع تحلیل برای سرمایهگذاری به صورت طولانیمدت کاربرد گسترده آیندهای دارد اما تنها تکیه کردن بر این اطلاعات منطقی نخواهد بود. در صورتی که به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه علاقهمند هستید، بستههای آموزشی دکتر ژند ایده آل خواهد بود.