تفاوت تحلیل تکنیکال و تحلیل فاندامنتال چیست؟
برخی از سرمایه گذاران از تحلیل تکنیکال و برخی دیگر از تحلیل فاندامنتال به منظور تعیین استراتژی سرمایهگذاری خود استفاده میکنند اما تفاوت اصلی این دو تحلیل در چیست؟ در حقیقت تفاوت تحلیل تکنیکال و تحلیل فاندامنتال بر اساس معیارهای مختلف، قابل توضیح است. اغلب تازهکاران در حوزه بورس و سرمایه، در مورد انتخاب یکی از این دو استراتژی، دچار سردرگمی میشوند. آگاهی از تفاوتهای این نوع دو تحلیل موجب تسریع دستیابی به اهداف خواهد شد. بنابراین با ما همراه باشید تا به همراه یکدیگر تفاوتهای بنیادی بین این دو نوع تحلیل در سرمایهگذاری را بررسی کنیم.
ارائه تعریفی از تحلیل فاندامنتال
هدف از بهکارگیری تحلیل فاندامنتال ارزیابی برخی از ابزارهای معاملاتی همچون سهام، شاخص، ارز و محصولات است. برخی از سرمایهگذاران، پیش از تصمیم گیری در رابطه با خرید و فروش سهام، فاکتورهای زیر در رابطه با تجارتها را در نظر میگیرند:
- عوامل اقتصادی
- تولید ناخالص یک کشور
- نرخ بیکاری در کشور
- نرخ سودآوری شرکت
- سلامت مالی و مدیریتی شرکت
معاملات سهام، از تجزیه و تحلیل فاندامنتال برای ارزیابی معیارهایی همچون عملکرد شرکت، گزارشهای خبری و شرایط حاکم بر بخشهای تجارت استفاده میکند.
مثالی در رابطه با نحوه استفاده از تحلیل فاندامنتال
فرض کنید که سرمایهگذاری از تحلیل فاندامنتال به عنوان بخشی از استراتژی معاملاتی خود استفاده میکند. او قصد دارد که ارزش سهام یک شرکت هواپیمایی را برای بازه زمانی مشخص، تعیین کند. به منظور تعیین پیشبینی دقیق، سرمایهگذار باید فاکتورهای زیر را در نظر داشته باشد:
- هزینههای مربوط به سوخت
- تعداد گردشگران
- ناآرامیهای سیاسی
کلیه این فاکتورها در فعالیت این شرکت هواپیمایی تاثیر مستقیم دارند. افزایش هزینههای مربوط به سوخت، سبب افزایش هزینههای ایرلاین خواهد شد یا ناآرامیهای سیاسی سبب کاهش گردشگری میشود. در نتیجه کلیه این عوامل بر سودآوری و ارزش سهام شرکت تاثیرگذار خواهند بود.
ارائه تعریفی از تحلیل تکنیکال
افرادی که تنها نمودارهای ارزش سهام را موردبررسی قرار میدهند، تحلیلگران تکنیکال هستند. این افراد معتقدند که هر آنچه که باید در مورد یک سهام یا دارایی ویژهای بدانند، در ارزش آن سهام مشهود است. تحلیلگران تکنیکال، معاملات و سرمایهگذاری خود را بر اساس معیارهای زیر برنامهریزی میکنند:
- روند ارزش سهام
- نمودارها و چارتهای گوناگون
- استفاده از دادههای ریاضی؛ مانند میانگین متحرک قیمتها
در نتیجه افرادی که قصد سرمایهگذاری به صورت کوتاهمدت را دارند، بیشتر به استفاده از نمودارها گرایش خواهند داشت. دلیل بارز استفاده از این نوع تحلیل توسط سرمایهگذاران، آگاهی از کوچکترین نوسانات قیمت سهام در بازار بورس است. اگرچه امروزه دسترسی به اخبار جدید در مورد شرکتها بسیار سادهتر از گذشته شده است اما باز هم خبرهایی که به طور مستقیم بر بازار بورس تاثیر میگذارند، دست و پا شکسته هستند.
تفاوت بین تحلیل تکنیکال و تحلیل فاندامنتال
همانطور که در تعریف هر یک از این دو تحلیل مشخص شد، تفاوتهای اساسی بین آنها وجود دارد که در ادامه به بررسی برخی از آنها خواهیم پرداخت.
تفاوت در اصل تعریف تحلیلها
تحلیل فاندامنتال با هدف تجزیه و تحلیل ارزش اوراق بهادار و تعیین ارزش ذاتی سهام مورداستفاده قرار میگیرد، در حالی که تحلیل تکنیکال از نمودارها، الگوها و روندها به منظور تعیین ارزش سهام در آینده استفاده میکند.
هدف استفاده از تحلیلها
هدف از استفاده از تحلیل بنیادی، تعیین ارزش سهام است در حالی که تحلیل فنی زمان مناسب برای خرید و فروش سهام در بازار را تعیین میکند. علاوه بر این تحلیل فاندامنتال برای سرمایهگذارانی که قصد سرمایهگذاری طولانیمدت را دارند، مورداستفاده قرار میگیرد در حالی که از تحلیل فنی برای سرمایهگذاری کوتاهمدت استفاده میشود.
نحوه استخراج اطلاعات
در تحلیل فاندامنتال از گزارشهای اقتصادی، رویدادهای خبری، تجزیه و تحلیل عملکرد تجارتها در گذشته استفاده میشود. این در حالی است که در تحلیل تکنیکال، اطلاعات لازم از نمودارها، چارتها و نوسانات ارزش سهامها استخراج میشود. این امر نشاندهنده تفاوت تحلیل تکنیکال و فاندامنتال است.
کدام یک از تحلیل تکنیکال و تحلیل فاندامنتال بهتر عمل میکند؟
ممکن است که به عنوان سرمایهگذار تازه وارد، بپرسید که کدام یک از این دو نوع تحلیل را باید انتخاب کنیم؟ پاسخ این است که این دو تحلیل در کنار هم مورد، مکمل یکدیگر خواهند بود. دستیابی به درآمد و بازده بالا از طریق هر دو استراتژی امکانپذیر خواهد بود اما انتخاب سبکی که به نوعی ترکیبی از این نوع دو نوع تحلیل باشد منجر به کسب نتیجه بهتر خواهد شد. در واقع استفاده از اطلاعات و دادههای حاصل از تحلیل تکنیکال و تحلیل فاندامنتال در کنار هم آگاهی از تفاوت تحلیل تکنیکال و فاندامنتال منجر به اخذ تصمیمات آگاهانه و معقولانهتر خواهد شد. نمودارها و چارتها روند ارزش سهام را در لحظه نشان میدهند و نرخ بهره، بیکاری در کشور یا حتی تحولات سیاسی را در نظر نمیگیرند. به همین جهت تصمیم گیری بر اساس دادههای لحظهای یک رویکرد خطرناک به حساب میآید.
مدیریت ریسک
مدیریت ریسک، از دیگر حوزههایی است که استفاده از ترکیب تحلیل فنی و تحلیل بنیادی در آن، اثربخش است. اخبار اقتصادی اگرچه ممکن است که اطلاعاتی در مورد تغییر روند تقاضا در بازار در اختیار شما قرار دهد اما هرگز به شما نخواهد گفت که تصور اشتباه شما در مورد بازار چیست. به عنوان مثال، امکان تعیین ریسک در بازار به خصوص، از طریق نمودارها وجود دارد اما این دادهها هرگز دقیق نخواهند بود. به همین دلیل است که بهکارگیری دو استراتژی تحلیل، در مدیریت ریسک بسیار کارآمد خواهد بود. در نهایت بر اساس آنچه بیان شد، تفاوت تحلیل تکنیکال و تحلیل فاندامنتال در نحوه اطلاعرسانی و عملکرد کلی آنها است. البته استفاده از این دو تحلیل در کنار هم، ایدهای فوقالعاده خواهد بود؛ چراکه با استفاده از این دو تحلیل کلیه دادههای مهم در کنار هم قرار خواهند گرفت و منجر به تصمیم گیری آگاهانهتر خواهد شد. برای کسب اطلاعات بیشتر از بستههای آموزش بورس آکادمی دکتر ژند استفاده کنید.