آشنایی با معاملات فیوچرز

آشنایی با معاملات فیوچرز

چنانچه در بازار ارزهای دیجیتال فعالیت دارید و یا به این حوزه از سرمایه گذاری علاقه مند هستید، حتما بارها واژه معاملات فیوچرز به گوش شما خورده است.

برای آشنایی بهتر و دقیق تر با معاملات فیوچرز بهتر است بدانید که به فرایندی از معاملات گفته می شود که در آن، طرفین معامله، متعهد به اجرای امری خاص در قالب یک قرارداد و در زمانی معین می شوند.

به عبارت دیگر، طرفین معامله برای خرید و فروش و مبادلات مالی و کالایی، باید متعهد به مواردی که در یک قالب خاص بوده و از پیش تعیین شده و قابل پیگیری است، شوند. در واقع  این معامله دارای قوانین روشن و شفافی می باشد که در صورت خروج از تعهدات و بدعهدی برای ان جرایم و زیان هایی در نظر گرفته شده است و در حالت عکس، یعنی تایید بر اجرای تعهدات نیز منجر به ختم معامله و اجرای بندهای عقد معامله می شود.

ویژگی مهم این نوع از معامله منوط به تعویق انجام معامله به یک زمان خاص با بندها و ویژگی هایی که به طور کامل در متن معامله نوشته و ثبت می شود، ‌است. در این معاملات نوع خاصی از یک دارایی  که ممکن است انواع ارزهای دیجیتال و یا دارایی های ارزشمند و جواهرات و محصولات کشاورزی و فلز و غیره باشد که توسط خریدار و فروشنده توافق می شود و سپس تحت عنوان یک معامله آتی و یا معامله فیوچرز  قرارداد می شود. 

این موضوع را در نظر داشته باشید که در حال حاضر و در بازارهای مالی نیز این نوع از قراردادها و معاملات بسیار رواج داشته و حتی در برخی از بازارهای سرمایه نیز از همین مفهوم برای نقل و انتقال دارایی ها استفاده می شود.

معاملات فیوچرز چیست؟

همانطور که از نام آن مشخص است، تمامی توصیفات و ویژگی های این سبک از معامله، درون کلمه فیوچر نهفته است و این نوع از معامله را معاملات آتی نیز  می نامند. آنچه که در مورد قراردادهای فیوچرز وجود دارد و سبب ایجاد تفاوت آن از سایر انواع قراردادها می شود، تعویق زمانی برای اجرای تعهدات تعیین شده است. در واقع شما در قالب این قرارداد  متعهد به اجرای امری خاص در زمانی معین در قرارداد می شوید. به طور مثال متعهد به تحویل مقدار مشخصی از اجناس در تاریخ مشخص و با ویژگی های معینی می شوید.

یکی از مهمترین ویژگی های این قرارداد اشاره به ثمن معامله و کل مبلغ قرارداد است که غالبا در ابتدای آن و با نهایی کردن قیمت، پرداخت می شود و هرگونه ما به التفاوت در موعد سررسید قرارداد، هیچ تاثیری در اصل معامله نخواهد داشت. ویژگی خاص این نوع از معامله همین عدم تاثیر پذیری قیمت در سررسید معامله و زمان عقد قرارداد می باشد و همین عامل نیز تاثیر زیادی در کیفیت خروجی داشته و آن را بهبود خواهد بخشید.

این سبک از معامله داراری ویژگی های مهمی برای انجام معامله در کشورهایی که نوسانات قیمتی بالایی را تجربه می کنند، می باشد. مثلا در کشور ما نیز این موضوع بسیار برجسته است که  میتوان با استفاده از آن و با یک استراتژی مناسب، محصولات مورد نیاز را در قیمت بهینه خرید نموده و بعدا تحویل بگیرید. از سویی دیگر و برای طرف فروشنده نیز مناسب تر است، بدین صورت است که با اطلاع قبلی از سررسید موعد قرارداد می تواند هم در فرآیند تحویل به موقع و با کیفیت اقدامات مناسب را انجام دهد و هم اینکه مبلغ قرارداد را پیش از تحویل دریافت کرده و در سایر ابعاد پروژه مورد نظر از آن استفاده نماید. در صورت نوسان منفی قیمت این موضوع به نفع فروشنده تمام می شود چرا که او توانسته محصول خود را به قیمت بالاتری از سررسید به فروش رساند.

 این توضیحات در مورد طرفین خریدار و فروشنده، در زمینه مدیریت ریسک است. بنابراین هر یک از  قراردادهای فیوچرز را میتوان به عنوان ابزاری برای مدیریت ریسک در نظر گرفت، زیرا به دلیل ویژگی های متفاوتی که دارند، در مورد پوشش نوسان های آینده می تواند بسیار موفق تر عمل نمایند.

روند معاملات فیوچرز

در مورد عملیات خرید و فروش از طریق قراردادهای فیوچرز، دو موقعیت با عناوین پوزیشن صعود و پوزیشن ریزش  وجود دارد که نوع صعودی آن در موقعیت های خرید مورد استفاده قرار می گیرد و نوع  پوزیشن ریزش نیز در موقعیت های فروش مورد استفاده قرار می گیرد.

برای آشنایی بهتر با این موارد دقت داشته باشید که  هر یک از انواع  معاملات در بازارهای مالی به دو بخش معاملات اسپات و معاملات فیوچرز دسته بندی می شود. بخش اسپات به مواردی از معاملات معمولی اطلاق می شود که در آن تحویل کالا و پرداخت پول، همزمان انجام می شود. بنابراین در چنین معامله ای، سود فروشنده از رشد قیمت کالا است و روش دیگری برای دریافت سود وجود ندارد و در مورد معاملات فیوچرز، شرایط دقیقا متفاوت است، به این معنا که، سود طرفین معامله از طریق نوسانات قیمتی و صعود و ریزش آنها امکان پذیر می شود.  در واقع میتوان گفت که نوعی از معاملات دوسویه است.

اشاره به نکاتی در معاملات فیوچرز

استفاده از اهرم در معاملات به عنوان یک ابزار موثر بر افزایش سرمایه معاملاتی  محسوب شده و به کار گرفته می شوند. بسیاری از صرافی ها و کارگزاری ها نیز برای تسهیل قدرت معاملاتی کاربران، امکان استفاده از اهرم های معاملاتی را در اختیار آنها قرار می دهند. در صورت استفاده از یک اهرم در معامله، بر سرمایه اولیه شما افزوده شده و قدرت معاملاتی نیز به همان اندازه افزایش می یابد. اما از سویی دیگر، باید احتمال سوددهی و ضرر دهی و به نوعی پذیرش ریسک را داشته باشید. ریسک در این حوزه به شدت بالاست و احتمال دارد زیانی که متوجه شما شده است، از میزان سرمایه اولیه شما بالاتر رفته و حساب شما را به اصطلاح لیکوئید کند.

از سایر قابلیت های این نوع از قراردادها باید به پرداخت زمانبندی شده اشاره کرد. یعنی لزوم پرداخت کل ثمن معامله در لحظه عقد قرارداد می تواند از طریق توافقات طرفین به صورت زمانبندی و قسطی انجام شود اما توجه داشته باشید که قاعده و اصول سودمندی این قراردادها خصوصا برای طرف فروشنده، اخذ کلیه هزینه ها در ابتدای معامله است.

نوسانات قیمت در بازارهای مالی از منابع کسب سود در قراردادهای فیوچرز است. آنچه این نوسانات را جذاب می کند، به کارگیری هوش و ذکاوت معامله گر در استفاده از پتانسیل آن در آینده است. قیمتی که در وضعیت فعلی برای پرداخت و عقد قرارداد تصویب می شود، حاصل ایجاد تناسبی از میزان عرضه و تقاضا در بازار است.

برای غلبه بر ریسک های این قبلی معامله سعی کنید با یک فرد متخصص کار کنید و از نهایت دانش و مهارت خود در این زمینه استفاده کنید و ابزارهای مختلف تنها در موقعیت هایی استفاده کنید که تسلط کامل بر آن داشته باشید.

 

 



نظر خود را بنویسید