چرا تابلوخوانی - 1

چرا تابلوخوانی اهمیت دارد؟

مهم‌ترین نکاتی که باید به آنها دقت کنید

تابلوخوانی یعنی اینکه شما به عنوان یک فعال بازار سهام، از طریق بررسی تابلو یک نماد در بورس، تا حدی پی به بازی سهامداران حقیقی و حقوقی برده و روندها و سوی معاملات و تغییر در سهامدار عمده را در کنار حجم معاملات، شناسایی و تحلیل کنید.

تابلوخوانی نیاز به تجربه، تمرین، مطالعه و تحلیل بسیار دارد تا شما بتوانید در بلند مدت، با مشاهده‌ی روزانه، هفتگی و ماهانه‌ی تابلوی نمادها در بازار بورس از اتفاقاتی آگاه شوید که از چشم تازه‎کارها پنهان می‌ماند.

تحلیل تکنیکال چیست؟

تحلیل تکنیکال یک استراتژی معاملاتی برای ارزیابی سرمایه‌گذاری‌ها و تعیین فرصت‌های معامله با تجزیه و تحلیل روندهای آماری است که از فعالیت‌های معاملاتی مانند تحرکات قیمتی و حجم معاملات استفاده می‌کند. تجزیه و تحلیل تکنیکال می‌تواند بر روی هر نوع اوراق بهاداری که دارای سوابق تاریخی معاملاتی است، مورد استفاده قرار گیرد؛ این موارد می‌توانند شامل اوراق سهم، آتی، کالا و سایر اوراق بهادار باشند، اما این ابزار بیشتر برای تحلیل سهام مورد معامله در بازار بورس استفاده می‌شود.

تجزیه و تحلیل تکنیکال یک استراتژی معاملاتی است که سرمایه‌گذاری‌ها را ارزیابی و فرصت‌های معاملاتی را با روندهای قیمتی و الگوهای دیده شده بر روی تابلوها و نمودارها مشخص می‌کند.

تجزیه و تحلیل تکنیکال بیان می‌کند که فعالیت‌های معاملاتی گذشته و تغییرات قیمتی یک سهم می‌تواند نشانه‌های ارزشمندی از تحرکات آتی قیمت سهم باشد.

طی سالیان متمادی از زمان پیدایش تحلیل تکنیکال تا امروزه هزاران الگو و تکنیک مورد استفاده در تحلیل تکنیکال گسترش یافته است. تحلیلگران تکنیکال بسیاری از این الگوها و تکنیک‌ها را باهم ترکیب می‌کنند تا به استراتژی بهینه معاملاتی خود دست یابند و با استفاده از استرانژی خود به خرید و فروش سهام بپردازند.

مهمترین نکات تابلوخوانی بورس

فرضیات اصلی تحلیل تکنیکال چیست؟

اولین و مهم‌ترین فرض در تحلیل تکنیکال این است که قیمت، همه اطلاعات را نشان می‌دهد. در حقیقت تحلیل تکنیکال بر تحلیل آماری نوسانات قیمت تکیه می‌کند و تلاش می‌کند تا با دیدن الگوها و روندهای قیمتی گذشته و حال، روند قیمت آینده را پیش‌بینی کند.

در بازارهای کارا عواملی که بر قیمت سهام تاثیرگذارند مشخص است و در هر نقطه از زمان قیمت همه اطلاعات مورد نیاز معامله‌گران را در اختیار آن‌ها قرار می‌دهد. با این که ممکن است این فرضیه در حالت کلی درست باشد اما امکان نوسان قیمت سهم در کوتاه‌مدت یا بلندمدت توسط اخبار یا اطلاعیه‌ها وجود دارد. در حالتی که کارایی بازار تا حد کمی وجود داشته باشد تحلیل تکنیکال به خوبی قابل استفاده است.

یکی دیگر از فرضیات تحلیل تکنیکال این است که نوسانات قیمتی بازار تصادفی نیستند و الگوها و روندها طی زمان تکرار می‌شوند. این فرضیه نشان می‌دهد که روندها در کوتاه‌مدت و بلندمدت به وجود می‌آیند و معامله‌گران را قادر می‌سازند تا با استفاده از تحلیل این روندها کسب سود کنند.

حمایت مقطعی در تابلوخوانی

وقتی سهمی در کف تکنیکالی خود قرار داشته باشد و سهامدار حقوقی شروع به خرید کند، نوع خرید نشانه‌ی رشد و یا شکست حمایت است. بنابراین باید توجه داشته باشیم که سهامدار حقوقی، فقط قصد حمایت مقطعی دارد. این نوع حمایت، در صورتی کارساز است که روزهای بعدی، بازار مثبت باشد و این جو، مانع شکست حمایت شود.

حمایت پایدار با محدوده‌ی مثبت

منظور از حمایت پایدار با محدوده‌ی مثبت آن است که سهامدار حقوقی با خریدهای پیوسته همراه با محدوده‌ی مثبت، باعث افزایش تقاضا شود. در این حالت، به تدریج سهم به صف خرید هدایت می‌شود. هرگاه با چنین صحنه‌ای مواجه شدید تا زمانی که این حمایت پایدار است، دست به فروش نزنید.

خریدهای پیوسته بدون محدوده‌ی مثبت

اگر سهامدار حقوقی یک سهم، هم در روزهای مثبت و هم در روزهای منفی سهم یا بازار، مشغول خرید است، نشانه‌ی جمع‌آوری و حمایت است. با چنین سهامی باید با حد ضرر تریلینگ برخورد کرد. خرید سهامدار حقوقی در روزهای منفی و فروش در روزهای مثبت بازار، ایده‌آل است.

خرید سهامدار حقوقی از کدهای خاص

اگر سهامدار حقوقی در مقاومت‌ها، نسبت به خرید سهم اقدام کند و با رشدی خوب همراه شود، این رشد با هماهنگی سهامدار حقوقی است که سهامدار عمده است. اگر در سقف قیمتی، شاهد خریدهای سنگین باشیم، اما نسبت‌های خرید فروش ضعیف باشد، بایستی برای خرید یا فروش، کمی درنگ کرد. البته این موضوع نسبی است. تکنیک تیک معکوس می‌گوید اگر سهم از مثبت به منفی پیش برود و آخرین معامله منفی باشد، باید به فکر فروش پله‌ای باشید.

استراتژی فروش در تابلوخوانی

بازیگردان سهم که قصد جمع‌آوری سهم را در کف قیمتی دارد، بعضاً با فروش کدهای حقوقی از یک طرف و خرید آن‌ها با کدهای حقیقی در طرف دیگر، بار خود را سنگین کرده و شرایط را جهت افزایش قیمت سهام مهیا می‌کند.

دستکاری قیمتی با تابلوخوانی

اگر بازیگر سهمی، در روزهای منفی قصد جمع‌آوری سهم را داشته باشد، باید به گونه‌ای رفتار کند که کسی متوجه جمع‌آوری نشود. این روش خوبی برای فریب سهامداران خرد است.

ترفند بازیگر در تابلوخوانی

نوسان‌گیری که احساس کند از روزهای آینده، اصلاح روند سهم آغاز خواهد شد، شروع به فروش می‌کند. اما اگر حس کند که نتوانسته فروش را شروع کند، از فروش منصرف می‌شود و سهم را مدتی رها می‌کند. محدوده‌ی منفی نیز معمولاً در دستور کار بازیگر قرار می‌گیرد. اُردرهای مخفی نیز روش دیگری بازیگر در این مواقع است.

اُردر ترس در تابلوخوانی

در تابلوخوانی، بسیار از اصطلاح اُردر ترس استفاده می‌شود. این روش برای ترساندن سهامدار خُرد است تا سهم در کف قیمتی بیشتری جمع‌آوری شود. وقتی بازیگردان قصد بالا بردن سهم را داشته باشد، باید حجم موردنیاز را در کف قیمتی جمع کند تا بتواند به خوبی آن را کنترل کند. اردر ترس این فرصت را در اختیار بازیگردان قرار می‌دهد.

اموزش تابلو خوانی بورس

چند نکته در مورد تابلوخوانی

  • بازیگردان‌های نمادها، به اندازه کافی صبور هستند. آن‌ها از روانشناسی بازار و دستکاری قیمت و تحلیل دقیق نمودار سهم استفاده می‌کنند تا تکنیکالیست‌ها دچار اشتباه محاسباتی شوند.
  • اگر حجم پول وارد شده در نقطه‌ی حمایت سهم با حجم پول خارج شده در مقاومت سهم، برابر باشد، یعنی بازیگردان سهم تغییر نکرده است.
  • افزایش یا کاهش معنادار حجم معاملاتی یک سهم نیز در یک بازه‌ی مشخص، مقوله‌ای است که در تابلوخوانی باید مورد توجه باشد.
  • در تکنیک‌های تابلوخوانی، حجم پول خروجی از سهم به نسبت حجم پول ورودی، بررسی می‌شود.
  • اگر سهمی به مدت طولانی بسته بود، حجم معاملاتی در روز بازگشایی، نباید معیار تصمیم‌گیری شما در تابلوخوانی باشد. چون خیلی‌ها به دلیل بسته بودن سهم، قصد فروش دارند و این وضعیت غیرطبیعی، نشان از وضعیت خاصی نیست.
  • اگر سهمی از صف خرید بارها خارج می‌شود و دوباره وارد صف خرید می‌شود، نشان از فرصت خروج نیست. مگر اینکه دیگر مولفه‌های تحلیل تکنیکالی ما را به سوی دیدگاه دیگری پیش ببرد.
  • گاهی حجم معاملاتی برای شکستن نقطه حمایت است. بنابراین طبق اصول تابلوخوانی و تکنیک‌های آن، باید روند در یک بازه‌ی زمانی بررسی شود و با تغییر روزانه‌ی حجم معاملاتی نمی‌توان به درک و تصمیم درستی رسید.
  • نه صف خرید و نه صف فروش، دال بر بالندگی و بی‌ارزشی هیچ سهمی نیست. یادتان باشد که صعودها، معمولاً با افت‌های کوتاه مدت و موقتی همراه هستند و انتظار صعود موشکی از هیچ سهمی را نداشته باشید.
  • طبق تکنیک‌های تابلوخوانی، نسبت خریدار به فروشنده، معمولاً تعیین‌کننده‌ی روند قیمتی است. اما شرط لازم یا شرط کافی برای تحلیل روند سهم در بلند مدت محسوب نخواهد شد.
  • معمولاً اخبار بد در نقاط حمایتی سهام، نشانه‌ی مثبت از یک روند صعودی بلند مدت است.
  • اصلاح زمانی و اصلاح قیمتی، برای هر صعود بلند مدتی نیاز است. این را از قیمت و حجم معاملات و ورود پول هوشمند به یک سهم می‌توان تشخیص داد.
  • اگر حجم معاملاتی با حجم عادی تفاوت زیادی نداشته باشد، این ورود پول، برای نوسان چند درصدی است. ولی اگر حجم معاملاتی دو یا چند برابر شود، این ورود پول نشان از حرکت سهم برای رشد مناسب خواهد بود.
  • اگر سهمی چند روز پشت سر هم در حجم بالا معامله شود، مشکوک است و باید به طور جدی بررسی شود. احتمال نوسان مقطعی زیاد است.
  • در تکنیک‌های تابلوخوانی، نسبت‌ها باید به صورت نسبی بین خریداران و فروشنده سنجیده شود. اگر سهمی، نسبت ۱ به ۴ دارد، یعنی ۲۰ نفر خریدار و ۸۰ نفر فروشنده، اما در آخر ساعت معاملاتی، نسبت ۱ به ۲ می‌شود، یعنی ۶۰ خریدار و ۱۲۰ فروشنده، این سیگنال خوبی نیست. چون از فشار خرید کم شده است و احتمال منفی فردا وجود دارد.
  • کاهش حجم معاملات در اواخر روند اصلاحی، نشانه‌ی پایان آن اصلاح و شروع یک روند صعودی است.
 
نظر خود را بنویسید